Recepty

Valašské kúsky

Potřebujeme:

600 g vepřové kýty, 40 g sádla, 200 g čerstvých hub nebo žampionů, 2 dl kyselé smetany, 20 g másla, 30 g hladké mouky, kopr, ocet, sůl

Jak na to:

Z vepřové kýty nakrájíme menší plátky, osolíme, vložíme do rendlíku, ve kterém jsme rozehřáli sádlo a dáme dusit do trouby nebo remosky.
Dušené maso vyjmeme a přeložíme na pánvičku.
Do výpeku zbylém v rendlíku přidáme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme trochou vody, řádně promícháme a dobře provaříme. Provařenou omáčku přecedíme na dušené maso, přidáme kyselou smetanu a krájené, na másle podušené houby nebo žampiony se sekaným koprem,
Dochutíme octem, případně solí a necháme přejít varem. Pokrm je možno připravovat stejným způsobem i z jiných druhů masa - ze slepice nebo kuřete.

 

Valašské zelí

Potřebujeme:

100g Valašské klobásy, 600g kyselého zelí, 100g kyselé smetany, sádlo, hladká mouka, cibule, nálev ze zelí, ocet, sůl

Jak na to:

Kyselé zelí uvaříme ve vlastním nálevu s trochou vody do měkka. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme 2/3 mouky a připravíme si jíšku, kterou zalijeme vývarem z kyselého zelí. Poté zjemníme smetanou, rozmíchanou se zbytkem mouky, povaříme a přecedíme. Do hotové omáčky přidáme asi 1/5 vařeného zelí (zbytek použijeme k jiným účelům) a dochutíme octem a solí. Uvařenou Valašskou klobásu přelijeme horkou zelovou omáčkou a podáváme s chlebem nebo vařenými brambory.

 

Valašské frgály

Potřebujeme:

600 g hladké mouky, 400 g hrubé mouky, 240 g másla, 240 g cukru, 60 g kvasnic, 4 žloutky, mléko dle potřeby, sůl

Jak na to:

Ze surovin vypracujeme kynuté těsto. Vykynuté je rozdělíme na čtyři díly. Na plechu každý kus rozválíme do tvaru velkého kruhu nebo použijeme koláčové formy. Na tenký koláč rozetřeme připravenou náplň a posypeme drobenkou. Okraje potřeme žloutkem a necháme kynout. Pečeme v předehřáté troubě. Po upečení okraje potřeme rozpuštěným máslem.

 

Valašské vdolky

Potřebujeme:

500 g hrubé mouky, 100 g másla, 50 g cukru, 1 vejce, 0,25 l mléka, 20 g droždí, špetka soli, citrónová kůra, 150 g másla, rybízová zavařenina, 1 smetana na šlehání

Jak na to:

Z droždí, lžičky mouky, lžičky cukru a trochy mléka zaděláme kvásek. Pak utřeme do pěny cukr s máslem, vejcem a citrónovou kůrou, přidáme prosátou mouku, špetku soli a vykynutý kvásek, těsto propracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále na plát cca 0,5 cm silný a z něj vykrajujme větší kolečka, která necháme ještě chvíli kynout. Pak rozehřejeme máslo, vložíme do něj vdolečky a do každého vdolečku uděláme důlek. Smažíme nejprve pod pokličkou, po obrácení pokličku sundáme. Po vychladnutí plníme do důlku zavařeninou a zdobíme šlehačkou. Podle chuti můžeme dozdobit strouhaným tvarohem.

 

Valašská kyselice

Potřebujeme:

350g kysaného zelí(může být i míň), 2 středně velké brambory, 1 klobásu, 1 smetanu ke šlehání, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 2 lžičky majoránky, 1/2 lžičky kmínu, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list

Jak na to:

Zelí zaliju vodou a dám vařit.Přidám koření,kmín,majoránku,nové koření,bobkový list.Asi po 15 minutách vaření přidám nakrájené brambory a klobásku a ještě dalších zhruba 20 minut pozvolna vařím.
Ve smetaně a troše vody rozmíchám mouku a zahustím kyselici.Dochutím solí,pepřem.
Podávám s chlebem.

 

Valašský kontrabáš

Potřebujeme:

500g brambor, 250g pohanky, 200g uzeného bůčku, 50g uzené slaniny nebo sádla, 1 lžička majoránky, 3-5 stroužků česneku, 1 cibule, 150g uzeného sýru (cihly), sůl, pepř, sádlo a strouhanka na vymazaní a vysypaní zapékací mísy
kysané zelí

Jak na to:

Podle návodu uvaříme pohanku. Ve druhém hrnci uvaříme v osolené vodě oloupané a na kostičky nakrájené brambory.
V pánvi (nejlépe wok)vyškvaříme na kostičky nakrájenou uzenou slaninu a krátce v ní zarestujeme najemno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidáme na kostičky nakrájený bůček, chvíli zarestujeme, přisypeme uvařenou pohanku a dochutíme solí, majoránkou a pepřem. Přidáme brambory, směs promícháme, vložíme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a v předehřáté troubě 5-10 minut zapečeme.
Podáváme s kysaným zelím (nejlépe domácím).

 

Dostupné z WWW: <https://kucharka.cbmonitor.cz/recepty/?j=790&dkid=7&na=valasske_frgaly>.

Dostupné z WWW: < https://www.prima-recepty.cz/recept/28061-valasske-kusky>

Dostupné z WWW: <https://www.toprecepty.cz/recept/7268-valasska-kyselice/>.